Finbesök

Om bara någon minut beger jag mig till Resecentrum för att möta upp Ákos :)
 
(årets viktigaste inlägg, yeeah)

Nu ger jag upp greencup(p)

Jag köpte en ny greencup idag för att ha till linjärtentan på måndag. Det första som händer när jag kommer innanför entréporten här på Bryggeriet är att jag tappar den i stengolvet. Fint. Tillbaka på ruta 1.

Strategi

Strategikursen är just nu en sån kurs som lever upp till de fördomar/förväntningar jag hade på universitetsstudier innan jag började plugga här; man har en bok i kursen och för att bli godkänd så gäller det att i princip kunna boken utantill vad gäller faktan. Du ska veta ordagrant vad som står.
 
Det har blivit en flumkurs. Projektarbetet med att analysera ett företags strategi var väldigt givande, men vi har utöver det två skrivningar - två delar - av samma uppgift, "UPG3", som är baserade rätt av på fakta ur bok och kompendium. Funny story: den här uppgiften UPG3 ger betyg U - 5 på ren fakta, och tydligen får man inte ens ge mer än godkänt på en kontrollskrivning? 
 
Att lära sig fakta för faktans skull är för mig helt ointressant. Hade det varit vettig fakta så har jag gått med på det, men nu läser jag boken för att försöka komma ihåg hur många delar det är i en metod, i stället för att fokusera på att lära mig vad metoden går ut på. Som en uppgift från förra gången: "Boken 'The Art of War' skrevs av den japanske shitsun ______ ______; rätt eller fel?" (Det ska stå ett namn där det är streckat). Ja, det var ju fel för det var en kines som skrev boken. THIS TOTALLY SUCKS.
 
En annan funny fact: vill man skriva om så finns det tillfälle under omtenta-p, och Thomas ska på något sätt lyckas administrera så man under anmälningen ska kunna välja vilken del man vill skriva - delarna har ju samma kod så det kan bli knepigt.. 
 
Ne, jag kör en learning by doing i morgon också. Funkade hyfsat förra gången. Hoppas på vettigare prov nästa gång om jag måste skriva om.

Och så var situationen omvänd

KIBASZOTT KURVA!!!!!
 
Jag verkligen HATAR att arbeta med människor som inte vill göra ett bra jobb!!! GAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!! Väx upp, ta ansvar, skärp till er! HELVETE! Nu är det JAG som sitter i skiten för att jag inte vill lämna ifrån mig nånting dåligt när jag vet att vi skulle kunna göra det så jäkla bra!
 
ÅH! Jag kommer sitta här och spy galla över rapporten här i några timmar till för att sedan sova för lite och därefter bryta ihop på Trappan i morgon kväll. Kul. Skitkul.

En så fruktansvärt underbar dag! :D

Dagens ups:
  • Ryanair-projektet (strategi) är inlämnat och klart!
  • Vi har planerat presentationen inför tisdag och det känns bra!
  • Jag fick 11,5 av 12 på linjärduggan, => 2 bonuspoäng inför tentan, och anledningen till att jag inte fick 12 av 12 var för att jag skrivit i ett svar efter en härledning att basen är ortogonal, men utan att precisera vilken bas jag menade. För 12 av 12 skulle jag alltså ha skrivit ~basen f=(f1, f2) är ortogonal. Känns som ett validerat avdrag, och jag är fullt nöjd med mina övriga poäng! 
  • Dagens seminarium i Möblia-projektet (logistik) gick så jäkla bra!!! Vi presenterade vår idé och vad vi kommit fram till sedan det senaste seminariet, och när vår lärare Magnus sedan efteråt gick igenom det han hade tänkt säga så refererade han i varje grej tillbaka till det vi redan hade uttryckt!!! Och vi hade vettiga diskussioner och det kändes som att han verkligen uppskattade våra frågeställningar och funderingar! En så jäkla go' känsla när man känner att man är på samma tankenivå som läraren och man får ett bra utbyte ifrån det!
  • Efter seminariet planerade vi in en kick-continue med gruppen under tentapluggveckan för att få ett skönt avbrott i läsandet. Blir mat och öl - kan inte gå fel!
  • Dagen firades med en kanelbulle nere vid Strömmen med halva projektgruppen; Lisa och Jonas. Kristoffer och Daniel drog hem dock. Men bullen var nygräddad och solen sken varmt och himlen var vackert blå! En underbar oktoberdag (svårt att tro dock)!
  • I kväll ska jag till Amina & Cornelias födelsedagsfirande i min förra lägenhet (Amina tog över mitt rum efter att jag flyttat ut)! Ska bli fint att återse den gamla lyan och det kan nog bli en rolig kväll!
 
Väldigt god, nygräddad bulle vid Strömmen för att fira en otroligt lyckad dag då vad som kändes som tusen bekymmer lämnades bakom en! Jag går så mycket lättare nu :D

3 Revolutioner har ju hänt förr

"En revolution (omvälvning, latin för återgång, ett helt varv runt, "re voltere", jmf "revolver") är en snabb förändring, man kan också säga att det är en fullständig omdaning av ett lands politiska, ekonomiska och/eller sociala system. Ordet kan även användas i andra sammanhang när en djupgående och omfattande förändring sker, till exempel i teknik eller vetenskap, exempelvis den industriella revolutionen som bäddade för industrialiseringen.
...
Gränsen mellan revolution och statskupp är inte absolut. De flesta hävdar att en förutsättning för att ett maktövertagande ska kunna kallas revolutionärt är att det har folkets stöd, men hur pass stort folkligt stöd som funnits vid olika revolutioner är oerhört svårt att avgöra. I begreppet revolution ligger även att det genomförs en revolutionär förändring i styrelseskick och/eller samhällssystem." (Wikipedia, "Revolution", 2012)
 
"En statskupp (från franskans coup d'État Franska: [ku deta]; plural: coups d'État) är ett plötsligt och ur rådande författnings synsätt, olagligt maktövertagande i en stat utfört av en mindre grupp (som inte själv är i regeringsställning) och kan ske med användande av våld, hot om våld eller endast genom politiska medel (palatsrevolution). En statskupp skiljer sig i denna definition från revolutionen genom att den är begränsad till ett kortare och mer organiserat skeende, medan revolutionen är en i tiden mer utdragen process med inblandning av hela samhällsklasser eller andra kollektiv av större dignitet.
...
Kupper har länge varit en av delarna i den politiska traditionen. Redan på romartiden gjordes kupper - Julius Caesar dirigerade ett inbördeskrig och blev sedermera utsatt för en kupp. Flera romerska kejsare, som Claudius, tog makten genom statskupper, som även kung Jehu av Israel gjorde. Shiamuslimer anser att tronföljden efter Muhammed under 600-talet var en kupp. I november 1799 iscensatte Napoleon Bonaparte en statskupp och tog makten i Frankrike. Statskupper var även vanliga i de antika stadsstaterna i Indien och Grekland." (Wikipedia, "Statskupp", 2012)
 
Det kanske är ett naturligt led i utvecklingen? Visst att de använder revolutionära metoder, men revolutioner har ju skett förr, så är det ett fel i det? Det står i våra grundlagar om yttrandefrihet, så verksamheter som verkar emot att stoppa inskränkningen av yttrandefriheten, borde ju vara i enlighet med lagen? Inte all verksamhet, så klart; man kan ju verka för lagen på ett olagligt sätt... I dokumentären "We Are Legion - The Story of the Hacktivists" förklarar de DDoS-attacker med ett världsligt exempel som att hyra in tusen statister till att försöka komma på en buss; de påverkar busstrafiken och hindrar för en stund de som egentligen vill på bussen. När jobbet som statist är avslutat, går de därifrån, och de som vill på bussen kan gå på bussen som tänkt. Är det ett brott? Eventuellt störande av ordningen då.
 

Wikipedia, "Revolution" 2012.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Revolution
(Finns tillgänglig 2012-10-04)
 
Wikipedia, "Statskupp" 2012.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Statskupp
(Finns tillgänglig 2012-10-04)

2 En väldigt bra och sammanfattande kommentar:

"Jag vet inte riktigt vad jag tycker om Anonymous metoder, men det jag bryr mig mest om är Piratebay. Inte för att jag vill kunna få gratis film (jag laddar inte ens ner), utan för att det som hände med Piratebay var helt fel. Man har böjt lagar på ett sätt som inte ska få ske och den svenska staten har inte lyssnat på oss "vanliga människor". Det är en skrämmande utveckling som jag inte vill se i vårt samhälle! Därför kan jag inte låta bli att vara glad att någon som har makten att säga ifrån på riktigt faktiskt gör det också." ("Anna" på chatten i Aftonbladet)

1 Anonym

jag vill inte verka dryg eller något sådant och jag håller med till viss del, men piratpartiet måste jag säga, hur stor ändring kan ni göra?, de anonymous försöker göra är en STOR ändring och inte några små ändringar, hela världen måste förändras och för drastiska ändringar krävs drastiska metoder. snefubar nej, men dom har märkt dom har märkt att det inte finns ett annat och mer effektivare sätt för dom att lyssna, jag tycker ni ser det på en så liten skala det är därför ni inte riktigt förstår vad dom försöker åstakomma” (”anonym” i chatten på Aftonbladet)

 

Det pågår en live-debatt på Aftonbladet om Anonymous och deras hackerattacker som de gör för att väcka uppmärksamhet och demonstrera. Vår svenska regering beslutade om att i måndags göra en polisrazzia mot webbhotellet CPQ, ett företag som tillhandahåller servrar för bland annat fildelningssajter. Anonymous anser att det tilltaget är ett brott mot det öppna samhället och att man försöker inskränka Internet. De har i veckan utfört och uppmanat till DDoS-attacker, överbelastningsattacker, på ett flertal svenska myndigheter för att protestera mot den svenska regeringen (Troberg 2012-10-01).

 

Jag kan inte hjälpa att dra samband till Anders Breivik och den aktion han gjorde i Oslo och på Utöya. Han ville åstadkomma en stor ändring, och för drastiska ändringar krävs drastiska metoder, vilket man väl minst sagt kan kalla det han gjorde. ”Jag tycker ni ser det på en så liten skala det är därför ni inte riktigt förstår vad dom försöker åstakomma”. Breivik vill bli hörd även han. Han har tidigare försökt föra fram sina åsikter ”som man ska göra”, men ingen har lyssnat, vilket har kallat på drastiska åtgärder. Breivik angrep de som var på väg att bli förespråkare för den politik som han ansåg inte lyssnade till honom, och hans gelikar.

 

Den här gången är det Anonymous som utför den drastiska åtgärden för att bli hörda, få dom att lyssna, och försöka göra en stor ändring. Och den här gången har jag själv suttit och tyckt att det varit en bra aktion, något som skakar om politikerna och kanske får dem att tänka i nya banor för att inte begränsa, för jag gillar inte den utvecklingen vi verkar gå mot; att det neutrala Sverige nu utför jobb åt Hollywood (generaliserat). Att jag nu kan sitta här och komma på mig själv med att sympatisera för Anonymous aktion, gör att jag ännu tydligare kan förstå Breiviks attack – utan att för den delen stå bakom det han gjorde. Det de gör, Breivik och Anonymous, är skrämmande lika; de tar på sig rollen att uppmärksamma politiker på åsikter man anser ha gömts undan ur den offentliga diskussionen, alternativt motarbetas i det tysta utan att föras upp i dagsljus. Vi verkar ha skapat ett samhälle där människor med politiska åsikter som skiljer sig mot den sittande regeringens åsikter, känner sig tvingade att ta till drastiska åtgärder för att bli hörda. Skillnaden mellan Breivik och Anonymous den här gången är att Anonymous inte skördar liv, men metoden är densamma; drastiska metoder för drastiska ändringar.

 

I dag har vi stora problem med att politikerna tillåter sig att tumma på viktiga principer om rätten till ett privatliv etc, bara för att det handlar om nätet. Därför skapar man en massa integritetskränkande extralagar för nätet, som i min mening är mycket dåliga” (Anna Troberg, Piratpartiet, i debatten på Aftonbladet) 

 

De flesta Svenskar, specielt de äldre som inte riktigt förstår sej på internet samt våra svenska mes politiker som aldrig verkar fatta något överhuvutaget, begriper inte att det här är en frihets fråga i grund och botten. Internet är lika med global frihet. Människor har friheten att dela med sig av sitt liv, sina konstverk och annat med resten av mänskligheten. Fildelnings servrar ansvarar inte för censur, de erbjuder en plats för att lagra filer som kan delas av alla. Om det hamnar kriminellt matrial på dessa servrar är det upp till polisen att leta rätt på dem som är annsvariga och inte skylla på fildelarsajter för sin egen oförmåga och inkompetens. Om det råkar stå stulna bilar på en parkerings plats ska då parkeringsplatsen stängas på grund av detta eller ska polismyndigheten ta sitt ansvar? Detta är helt absurt! Anonymous står upp för det som är rätt och det enda sättet som fungerar för att våra idiot politiker ska begripa något är en attak på myndigheten. Låt internet förbli den fria zonen för mänskliheten ,ge fan i att inskränka internet era jubelidioter!” (”Friheten” i chatten på Aftonbladet)

 

Den senaste är en kommentar med en, i min mening, väldigt bra liknelse för att beskriva problematiken kring The Pirate Bay. De tillhandahåller fildelningsservrar, men ansvarar inte för uppladdat material; det gör den som har laddat upp filerna för att göra dem tillgängliga för vem som helst att ladda ner. Om den som laddar upp material som den inte har tillåtelse enligt upphovsrätten att ladda upp så bryter denne mot upphovsrättslagen. Det är alltså personen som stulit bilen och ställt den på parkeringsplatsen som begått ett brott, inte personen som tillhandhåller parkeringsmöjligheter. Men, kanske man som ägare av parkeringsplatsen borde ha bättre övervakning om man vet att det ofta ställs stulna bilar på parkeringsplatsen? Eller kanske Polisen borde göra bättre kontroller på parkeringsplatsen för att se om bilarna är stulna, utan att för den delen stänga parkeringsplatsen? Det är en diskussion som kan tas vidare, och gärna tas upp bland våra politiker.

  


Troberg, Anna. 2012-10-04. Anna Troberg: Anonymous är mer larviga än hotfulla
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/internet/article15550691.ab
(Hämtad 2012-10-04)


Nåja

Så fruktansvärt mycket Sherlock Holmes-arbete var det väl inte, men lite kul var det.

Muahaha ...

Jag är en sådan stalker... och jag är så finurlig och kryptisk*! Mihihi!
 
Visste ni för övrigt att Camille Saint-Saëns var en snubbe som skrev en massa klassisk musik under 1800-talet och början av 1900-talet? Han har bland annat skrivit Uruguays nationalsång. På tal om nationer på U så låter väl The Pearl of Africa som ett trevligt land? Och Tummen var ju alltid ett trevligt inslag i barnprogrammen när man var liten!
 

* Take it as a bloody obvious HINT

Dålig uppdatering

Här sitter jag och beklagar mig på att de bloggar jag läser inte uppdateras lika ofta som jag vill läsa inlägg, men samtidigt så är jag inte direkt bättre själv. Men uppdatera nu för bövelen! :))
 
Lisa och jag hänger i/på Gropen för första gången någonsin. Vi har mattedag. Lisa är duktig och räknar hela dagen. Jag skrev på strategirapporten fram till lunch, och nu efter lunch har jag hunnit med en tupplur, läst 4 sidor i boken, frusit, och nu skriver jag här. Just det, jag har kommit på att jag inte räknat uppgifter sedan halva föreläsning 5-uppgifterna. Kontrollskrivningen var efter föreläsning 7 och den gick ju jättebra tack vare alla gamla duggor som jag satt och gjorde innan. I torsdags hade vi föreläsning 9 och i morgon är det dags för nr 10. Bra regel: var frisk, det förenklar livet.
 
Så har jag ju haft besök i veckan! Maui heter hon och hon har huserat hemma hos mig. Hon har stundvis legat utslagen på sängen, stundvis sprungit som en galning över hela lägenheten. Det är nånting speciellt med innekatter.. någonting som inte riktigt går hela vägen fram i deras små söta huvuden. Kanske är det just ett sammanträffande för de två innekatter som jag har haft hand om, men ju fler innekatter jag träffar, desto säkrare blir jag i att jag aldrig vill ha innekatt. Det känns fel, själviskt, att man sätter egna behov före kattens - och så är det ju! Har man däremot en utekatt så har ju katten friheten att kunna gå ut och bättre få utlopp för sina instinkter, och katten skulle nog inte komma tillbaka om den inte trivdes (?), vilket ju får en att tro, i alla fall, att det är en relation något mer på bådas villkor. Men Maui, ja, hon är ju söt.
 

RSS 2.0