1 Anonym

jag vill inte verka dryg eller något sådant och jag håller med till viss del, men piratpartiet måste jag säga, hur stor ändring kan ni göra?, de anonymous försöker göra är en STOR ändring och inte några små ändringar, hela världen måste förändras och för drastiska ändringar krävs drastiska metoder. snefubar nej, men dom har märkt dom har märkt att det inte finns ett annat och mer effektivare sätt för dom att lyssna, jag tycker ni ser det på en så liten skala det är därför ni inte riktigt förstår vad dom försöker åstakomma” (”anonym” i chatten på Aftonbladet)

 

Det pågår en live-debatt på Aftonbladet om Anonymous och deras hackerattacker som de gör för att väcka uppmärksamhet och demonstrera. Vår svenska regering beslutade om att i måndags göra en polisrazzia mot webbhotellet CPQ, ett företag som tillhandahåller servrar för bland annat fildelningssajter. Anonymous anser att det tilltaget är ett brott mot det öppna samhället och att man försöker inskränka Internet. De har i veckan utfört och uppmanat till DDoS-attacker, överbelastningsattacker, på ett flertal svenska myndigheter för att protestera mot den svenska regeringen (Troberg 2012-10-01).

 

Jag kan inte hjälpa att dra samband till Anders Breivik och den aktion han gjorde i Oslo och på Utöya. Han ville åstadkomma en stor ändring, och för drastiska ändringar krävs drastiska metoder, vilket man väl minst sagt kan kalla det han gjorde. ”Jag tycker ni ser det på en så liten skala det är därför ni inte riktigt förstår vad dom försöker åstakomma”. Breivik vill bli hörd även han. Han har tidigare försökt föra fram sina åsikter ”som man ska göra”, men ingen har lyssnat, vilket har kallat på drastiska åtgärder. Breivik angrep de som var på väg att bli förespråkare för den politik som han ansåg inte lyssnade till honom, och hans gelikar.

 

Den här gången är det Anonymous som utför den drastiska åtgärden för att bli hörda, få dom att lyssna, och försöka göra en stor ändring. Och den här gången har jag själv suttit och tyckt att det varit en bra aktion, något som skakar om politikerna och kanske får dem att tänka i nya banor för att inte begränsa, för jag gillar inte den utvecklingen vi verkar gå mot; att det neutrala Sverige nu utför jobb åt Hollywood (generaliserat). Att jag nu kan sitta här och komma på mig själv med att sympatisera för Anonymous aktion, gör att jag ännu tydligare kan förstå Breiviks attack – utan att för den delen stå bakom det han gjorde. Det de gör, Breivik och Anonymous, är skrämmande lika; de tar på sig rollen att uppmärksamma politiker på åsikter man anser ha gömts undan ur den offentliga diskussionen, alternativt motarbetas i det tysta utan att föras upp i dagsljus. Vi verkar ha skapat ett samhälle där människor med politiska åsikter som skiljer sig mot den sittande regeringens åsikter, känner sig tvingade att ta till drastiska åtgärder för att bli hörda. Skillnaden mellan Breivik och Anonymous den här gången är att Anonymous inte skördar liv, men metoden är densamma; drastiska metoder för drastiska ändringar.

 

I dag har vi stora problem med att politikerna tillåter sig att tumma på viktiga principer om rätten till ett privatliv etc, bara för att det handlar om nätet. Därför skapar man en massa integritetskränkande extralagar för nätet, som i min mening är mycket dåliga” (Anna Troberg, Piratpartiet, i debatten på Aftonbladet) 

 

De flesta Svenskar, specielt de äldre som inte riktigt förstår sej på internet samt våra svenska mes politiker som aldrig verkar fatta något överhuvutaget, begriper inte att det här är en frihets fråga i grund och botten. Internet är lika med global frihet. Människor har friheten att dela med sig av sitt liv, sina konstverk och annat med resten av mänskligheten. Fildelnings servrar ansvarar inte för censur, de erbjuder en plats för att lagra filer som kan delas av alla. Om det hamnar kriminellt matrial på dessa servrar är det upp till polisen att leta rätt på dem som är annsvariga och inte skylla på fildelarsajter för sin egen oförmåga och inkompetens. Om det råkar stå stulna bilar på en parkerings plats ska då parkeringsplatsen stängas på grund av detta eller ska polismyndigheten ta sitt ansvar? Detta är helt absurt! Anonymous står upp för det som är rätt och det enda sättet som fungerar för att våra idiot politiker ska begripa något är en attak på myndigheten. Låt internet förbli den fria zonen för mänskliheten ,ge fan i att inskränka internet era jubelidioter!” (”Friheten” i chatten på Aftonbladet)

 

Den senaste är en kommentar med en, i min mening, väldigt bra liknelse för att beskriva problematiken kring The Pirate Bay. De tillhandahåller fildelningsservrar, men ansvarar inte för uppladdat material; det gör den som har laddat upp filerna för att göra dem tillgängliga för vem som helst att ladda ner. Om den som laddar upp material som den inte har tillåtelse enligt upphovsrätten att ladda upp så bryter denne mot upphovsrättslagen. Det är alltså personen som stulit bilen och ställt den på parkeringsplatsen som begått ett brott, inte personen som tillhandhåller parkeringsmöjligheter. Men, kanske man som ägare av parkeringsplatsen borde ha bättre övervakning om man vet att det ofta ställs stulna bilar på parkeringsplatsen? Eller kanske Polisen borde göra bättre kontroller på parkeringsplatsen för att se om bilarna är stulna, utan att för den delen stänga parkeringsplatsen? Det är en diskussion som kan tas vidare, och gärna tas upp bland våra politiker.

  


Troberg, Anna. 2012-10-04. Anna Troberg: Anonymous är mer larviga än hotfulla
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/internet/article15550691.ab
(Hämtad 2012-10-04)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0