God Jul

Ja, god jul då! Jag är äntligen hemma igen och här är det plogade vägar ÄVEN när det snöar/just snöat/ska snöa :D Underbara vintervägar - älskar't! I dag har det varit shoppingdags i Birsta, sedan lätt julmiddag före julkonsert i Timrå kyrka med Timrå manskör - en tradition. Tyvärr måste jag säga att i år inte var deras bästa år, men det gav ändå julstämning.
 
I morgon far vi till farmor på Frösön och firar jul där, sedan dagen efter åker far och bror till Stockholm för en tripp till Gran Canaria medan jag och mor åker till mormor i Gråssjön. På annandagen blir det till att skjutsa kusin vitamin till tågstationen för då ska hon åka tillbaka till London (via Arlanda..), sedan åker vi hem framåt kvällen. 27:e, natten mot 28:e, blir det sedan dags för mig att ta mig söderut för en vecka med Ákos i Ungern! Kommer tillbaka den 4:e då far än en gång är på Gran Canaria men den här gången med mor, och bror håller sig hemma med Lodis (katten). Sen den 7:e igen åker jag upp till Arvidsjaur för att hälsa på Ákos igen, haha. Och övrigt folk så klart :) Så blir jag där några dagar och sedan blir det hemresa och vidare resa ner tillbaka till Norrköping för vårterminen. Jo, så ser mina vinterlovsplaner ut!
 
God Jul!
 
Timrå manskör med dirigent Larissa Jigarova vid pianot och solist Kristina Elfversson framför kören.

Koncentrationssvårigheter

I am sooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo bored!

What if..?

Vore det inte lite tragikomiskt om hela världen drar en lättnadens suck efter den 21 december, och sedan går jorden under den 22 i stället?

Och du trodde jorden var platt..?

 
Wish me good luck, nu börjar logistiktentan (tidsinställt inlägg).

Tentaplugget överskuggas av SD:s partiprogram

Jag blev lite hetsig nyss. En nära bekant länkande den här artikeln från Sundsvalls Tidning på Facebook, och kommenterade länken i stil med att "mm, när det gäller en själv, då är det annorlunda..!". VAD LESS JAG BLIR! Vi kan ju aldrig lyckas få ökat väljarstöd till övriga partier om vi bara smutskastar SD i stället för att bemöta deras argument med fakta! Det är på det de vinner! Journalistkåren i dag har sjunkit till en väldig låg nivå, i stället för att med fakta presentera hur det alternativ de föredrar är bättre. Obs, det ska så klart sägas att jag inte har tid att läsa alla artiklar som skriva av alla journalister, utan tyvärr begränsas mitt tidningsläsande i dag till Aftonbladet som är väldigt lättillgänglig. Förvisso kan jag tänka mig att väldigt många andra i Sverige är likadana i sitt läsemönster, varför jag tycker att det ger mig en bra bild av vad befolkningen i dag tar del av för journalistik. Jag tror dessvärre att det är väldigt många som inte läser Aftonbladet (och övrig media, så klart) med "granskningsglasögonen" på, och därför bara går efter vad de skriver i stället för att läsa vidare. Aftonbladets artiklar är lite som ett isberg. Det finns väldigt mycket information kvar att hämta. I bland verkar dessutom vattenmolekylerna vara felmonterade... Fakta hit och fakta dit. Smutskastning hit och smutskastning dit. Jag VÄGRAR sjunka till nivån att smutskasta, och när jag märker att mina närstående försöker sprida den metoden tänker jag diskutera. Är vi missnöjda måste vi bemöta det som skapar missnöje med diskussion i stället för att bara vara passiva och se på när saker och ting händer framför våra ögon! Så, jag konfronterade henen*.
 
Jag tycker det är SYND, så SYND, att man inte kollar upp saker bättre och med det kan bemöta bättre. Blir världen dummare eller? Men vad gör jag för att hjälpa till? Vad gör du? Jag anser mig inte ha tid och energi att orka aktivera mig politiskt i dag men jag försöker dra mitt strå till stacken genom att ifrågasätta debatter och uppmana till eftertanke, samt hålla mig någorlunda insatt. Jag drar mig för att kommentera saker jag inte är insatt i, och jag hade hoppats att fler gjorde det också, D.V.S., att man läser på lite mer och få koll på fakta innan man uttalar sig. Diskussionerna och relationerna mår så mycket bättre av det, och tänk så många skitkommentarer som skulle sållas bort om folk läst på innan de uttalat sig.. Nedan är min kommentar till länken som hen lade upp. Läs gärna igenom och kom med synpunkter.
 
**Red: Viktigt i dessa tider är väl att tydligt förklara att det inte är människors olika åsikter som gör att jag undrar om jorden blir dummare, utan att man inte verkar granska och kolla upp saker i samma utsträckning längre (var det bättre förr?).
 
Min kommentar till länken:
Det där måste vara den sämsta artikeln jag har läst på väldigt länge, och då läser jag till och med tyvärr onödigt mycket på Aftonbladet. Det syftet jag ser med den är att hetsa och smutskasta Sverigedemokraterna, vilket så många andra tidningar redan gör så det blir äckligt.

Dessutom är herr artikelförfattare Jonsson så klumpig att han skriver ut att herr Skalin erbjudit sig att förklara partiets politik, men att detta inte är vad Jonsson vill åt.
 
Innan man bestämmer sig för att föra smutskastningen vidare kan man gå in och faktagranska! Om man därför då gör det och går in och läser i partiprogrammet så kan man läsa följande:
 
"Uppehållstillstånd baserat på anknytningsskäl skall, efter att vissa krav har uppfyllts, kunna ges till äkta makar, till personer som levt i dokumenterade, långvariga partnerskap samt till barn under 18 år." I artikeln står det tydligt att Skalin gifte sig i januari, frun (alltså äkta make) fick uppehållstillstånd i mars och ett barn kom i juli, allt i fjol 2011. På vilket sätt har han inte följt sin egen politik!?
 
Artikeln ger inte ens svar på den fråga som Skalin ställer i fullmäktigesammanträdet, vilken man inleder artikeln med. Hade artikeln gett svar på den frågan så hade det varit värt min tid att läsa den.
 
NÅ, ska vi ta diskussionen dit vi egentligen vill ha den och utrycka vår oro för att Sverigedemokraterna når fler väljare? Det jag tycker är mest skrämmande är att de "tillåtna" partierna inte lyckas bemöta Sverigedemokraternas argument på ett tillfredsställande sätt (uppenbarligen eftersom fler röstar på SD). Jag tror inte att vi har fler rasister i Sverige i dag än innan 2002, det år då SD kom över 1 % i väljarantal (officiell siffra, inte SIFO-undersökning), men jag tror att fler personer vill att vi ska ta bättre hand om de invandrare som kommer till Sverige i dag, och kunna ge dem en drägligare tillvaro. Har man dock inte tid eller energi att själv engagera sig aktivt kan det tänkas att man röstat på SD för att väcka liv i diskussionen. Tyvärr har de övriga partierna inte vågat nappa på det utan bemöter endast Åkesson i partiledardebatter med "jag anser inte att folk har olika värde" - vilket ju så klart är bra att de står för den värderingen men de svarar inte på sakfrågorna. Våra större (och nu även mindre) svenska tidningar gör ju vad det verkar allt för att smutskasta SD, så hade de övriga partierna kommit med något vettigt gensvar borde väl dessa tidningar ha publicerat dessa på förstasidan för att knuffa tillbaka väljarna "åt rätt håll"!?
 
Så, hur löser vi den här situationen med ökat väljarstöd för SD, när så många som röstar annorlunda inte kan bemöta deras argument baserat på fakta?
 

*OBS, böjt grammatiskt enligt "hen" av betydelsen brynsten, då SAOL inte ännu har pronomet "hen" i ordlistan...

My world map

Kände för att plocka bort denna från min Couchsurfing-profil men måtte ju ha kvar den någonstans. Kul grej att följa upp om några år, och se om det blivit någon skillnad!
 

Visited 25 states (11.1%)
Create your own visited map of The World

En tripp till Ungern

Ungern känns redan så otroligt långt bort, trots att det bara var förra helgen jag var där (28 nov-2dec). Det händer väldigt mycket nu för tiden, och utöver det så var jag så väldigt trött förra veckan så det blev inte direkt så mycket skrivet. Nu är jag tillbaka för fulla muggar och tänkte väl försöka sammanfatta resan!
 
Packningen
När jag reser gör jag det i stort sett alltid med min ryggsäck - that's it. Brukar sällan behöva mer saker med mig, den är väldigt bekväm att bära och går dessutom in som handbagage så det sparar tid. Nu inför den här resan tänkte jag att jag skulle ha med en inflyttningspresent till Ákos. Han flyttade förvisso in i lägenheten i maj, men han har inte tagit tag i att göra i ordning lägenheten förrän nu senaste tiden, förståeligt då han behövde få ordning på sig själv den första tiden. Han har påbörjat en samling med ölglas av olika sorter och former, och därför tänkte jag att det vore kul att han fick lite svenska glas också. När Trappan bytte ut sina glas fick jag med mig två Spendrups-sejdlar, varav jag bestämde mig för att ge ett till Ákos, och sedan beställde jag ett Falcon-glas och ett Guiness-glas. Guiness-glaset för att han ska kunna bjuda mig, en svenska, på öl när jag kommer på besök! Så beställde jag också ett svenskt-ungerskt/ungerskt-svenskt lexikon samt en bok Nybörjarsvenska för ungrare till honom, för att hjälpa till att fylla ut hans bokhylla som han beklagade sig att den ekade så tomt. Dessutom tog jag med en påse lussebullar att bjuda på. Tema Sverige och svenskt, alltså! Glasen lade jag ihop i en kartong och slog in, och böckerna fick gå tillsammans i ett paket. Tack och lov var böckerna väldigt små, men man kan ju föreställa sig hur mycket (lite) plats jag hade över i min ryggsäck, och då skulle jag packa finkläder för en "julmiddag" med Conti-gänget också! Det slutade med att jag endast hade ett par skor med - de jag hade på fötterna!  


Tänkte att jag skulle införskaffa ett par nya väl på plats i Ungern, men det blev aldrig så. Visade sig att de var väldigt bekväma ändå och en helg senare var det nemas problemas!
 
Första kvällen när jag kom dit for jag och Ákos hem till hans föräldrar och blev bjudna på middag! Väldigt gott och väldigt trevliga föräldrar! Ákos fick agera tolk mest hela tiden, haha! Men jag förstod en del ändå, så han behövde inte översätta allt :) De är väldigt rara och gav mig en ungersk kalender och en honungsskål med tillhörande 'honungssked', eller vad man nu kallar det. Jag tänker jämt på Kellogg's K Special när jag ser en sån för de hade någon bild där de tipsade om att man kan äta flingor med honung och nåt mer... Eh ja, sidospår. Men väldigt fin gest! Efter maten gav vi oss iväg mot Veszprém efter ett kort stopp uppe vid Citadellan och utsikten över Budapest! Väldigt vackert!
 
Budapest by night
 
På torsdagen var vi på "julmiddagen". Över hälften som var där har varit i Arvidsjaur så det var bekanta ansikten och en väldigt trevlig middag! Om i Ungern, ät "Harcsapaprikás, kapros túróscsuszával" ("Paprika catfish with dill cottage cheese noodles"), mycket gott, mycket gott!
 
Fredagen blev en chill-dag, men på lördagen sedan for vi till Hévíz, en by känd för sitt termobad. Dock är det lite osäkert just hur känd; enligt den engelska beskrivningen är det världens största termosjö, men enligt den ungerska beskrivningen är det Europas största. Tvetydigt. De garanterar minst 22° i sjön hela året om, och när vi var där visade termometern på 27° utomhus och 32° "inomhus" (se bild nedan, det är byggt ett hus uppepå sjön på pålar). Just där vi klev i sjön kändes det dock inte så varmt, så badkruka som jag är stod jag en liten stund i den "6°C-gradig-varma" luften innan jag vågade mig ner i vattnet. Tyskarna (jo, de är överallt) tyckte det var lite komiskt, hehe.. Men så blev det lite behagligare när man simmade runt och hittade lite varmare fläckar. Häftigt var det minst sagt! Ett dopp räckte dock, sen drack vi varsin öl och åt nougatcremepannkakor tills vi gick till bussen igen, sockerchock deluxe javisst!


Hévíz termobad. Bild från travelo.hu
 
På söndagen åkte vi med buss till Budapest igen och åt en väldigt god soppa och risotto hos Ákos föräldrar igen. Nu fick jag ett Rooibos-te och teburk av föräldrarna! Teet har jag testat och det är gott! De är så rara :) Och man får lite hybris när Ákos har nämnt nu i efterhand att de tycker jag är minst 10 gånger bättre än hans ex som han var tillsammans med i 6 år. Och ännu mer när han säger att det inte gör mig rättvisa att jämföra oss så för vi är så olika. Shit. :) 
 
Och ja, ryggsäcken var ganska tom på tillbakavägen då ölglas, böcker och lussekatter var urlagda. 

12-12-12 12:12

Just for the fun of it.

Nobel NightCap 2012

Tillbaka i Norrköping och har nog lyckats hitta tillbaka till en normal dygnsrytm nu. Men jag är fortfarande dagvill. Tisdagen försvann väldigt snabbt, "konstigt nog". Jag kom i säng kring halv 8 i Märsta, och 12 gick jag iväg till stationen för att påbörja resan mot Norrköping. La mig i Norrköping vid 4 och klev upp först 10 i dag. Jag var lite trött!
 
På bussen till Norrköping träffade jag en tjej som just kommit från Kambodja. Hon skulle egentligen ha varit där i några månader med sina vänner men nu efter två veckor så saknade hon sin pojkvän så mycket så hon bokade om sin flygbiljett och kom tillbaka. Pojkvännen visste igår ännu ingenting så det skulle bli en "liten" överraskning! Nu tillbaka i Sverige hade hon inga pengar på telefonen men ville gärna höra av sig till sin kompis som var väldigt orolig av sig, och bad att få låna min telefon för att skicka ett sms i utbyte mot en femma. Jag lät henne göra det, även om fem spänn kändes som ett otroligt överpris för ett sms så var det nog värt mer för henne. Vännen skickade sedan svar till min mobil som jag visade henne. Vännen verkade väldigt lättad! Alltid kul att kunna ställa upp för en medmänniska :) 
 
Nobel NightCap
I går I måndags for jag från Norrköping vid tre på eftermiddagen, och var framme på centralen vid halv 6. Tog mig till Drottning Kristinas väg (DKV) 15, Kårhuset Nymble, och hämtade vita balhandskar och "axeltyg" från bror. Sedan for jag vidare till vad jag råkade kalla "Lappträsk", men som egentligen heter Lappkärrsberget. Det är strax norr om KTH, och där Campus Lappis ligger, samt där min vän Amanda bor. Hon bjöd på bandpasta, köttfärssås och god sallad med avokado, tomat och mozzarella. Jag stod för vinet! Mumsigt och en god start på kvällen! Per fixade så hon också skulle kunna komma in, men tyvärr fick hon huvudvärk och stod över.
 
KTH i dekor
Även KTH-byggnaderna piffades upp under Nobelaftonen.
 
Nåja, jag gav mig iväg ombytt till balklänning och släpandes på en resväska. Jag kände mig som Stockholms enda aktiva trottoarplog.. Väl uppstigen ur underjorden ca 5 över 11 vid Tekniska Högskolan-T-banestationen klev jag direkt in i kön till Nobel NightCap, som då var ca 200 meter. Den blev längre bakom mig! Tyvärr verkar garderobsluckorna inte direkt ha varit dimensionerade för att ta in 1500 pers, så där gick det långsamt. Det fanns tillräckligt med folk, men begränsat med yta för att kunna hjälpa fler på samma gång. Så, klockan 1 var jag inne.. Tur man är norrlänning så man kommit förberedd med strumpbyxor under klänningen (syntes inte) och därmed inte frös sönder. Stockholmarna omkring mig klagade väldiga. Men till slut var vi alla inne, och det var väldigt trevligt där inne! Fin dekor och rum med olika teman, men alla höll sig på sitt sätt till årets huvudtema för hela Nobel: cirkus. De hade shower med dans och akrobater, och cirkusstånd där man kunde hämta glass, lakrits, ost och lite allt möjligt. Kaffestånd till och med. Champagnebar och diverse barer. Och ja, det var öppen bar! Inte dåligt! Men det jag kommer ihåg bäst och som gjorde mest intryck på mig var att se olika folkdräkter, vilka är godkända som högtidsdräkt. Japaner gick runt i kimonor och tofflor, och damernas var åtsnörda så de hade en steglängd på ca 30 cm och trippade fram, just som på film! Det var en herre av afrikansk härkomst som hade en väldigt färgglad dräkt, mycket imponerande! 
 
Tyvärr påverkades sedan även hemgången av garderobsproblemen. Per och jag ställde oss i kön ca kvart-tio i 5, innan festen avslutats, för att klara oss undan den värsta kön. Festen slutade sedan vid 5. Per stod med mig för att kunna hjälpa mig till ett ställe att byta om sedan, innan han fortsatte hjälpa till med undanröjningen. Men ja, det tog lite tid. Ungefär en timme senare hade jag fått ut jacka och väska och kunde byta om och sedan bege mig mot Märsta. Tur man inte var sist i kön... Och för att poängtera, de var verkligen inte ineffektiva de som jobbade i garderoberna, utan det var luckan som begränsade, tyvärr. Den "röda" garderoben kunde de öppna från två håll men tyvärr hade nog de flesta använt den "gröna", som jag, vilken var den första man kom till när man gick in. Men men, tur det inte började brinna, det hade varit jobbigt så som köerna såg ut..
 
Men överlag en väldigt trevlig natt! :D
 
Bror och jag på Nobel Nightcap 2012
Bild från nobelnightcap.se.

Nobelefterfest

I dag ska jag få damma av den gamla balklänningen och gå på finfest. Inte finfinfesten, men efter-finfest. Drar till hufvudstaden om några timmar, tillbaka i morgon tidig eftermiddag förutsatt att inte den nya klass 1-varningen över Stockholm "gör kaos" igen..

En sådan vecka

Äntligen fredag! Jag har varit otroligt trött den här veckan, i början av veckan drabbades jag av någon sorts lamslående trötthet som resulterade i huvudvärk och en önskan att bara stänga av huvudet (sova) i två dagar. Kaffe hjälper inte. Jag har varit med om en sådan trötthet en gång tidigare, och det var även den gången i direkt anslutning till en flygning. Den gången hade jag varit hemma i Sverige i några hektiska dagar i slutet av januari 2010, och åkte sedan med en vän tillbaka till Gran Canaria med buss till Arlanda under natten och sedan flyg till ön på förmiddagen. Jag sov både på bussen och på flyget vilket då kan tänkas borde ha varit nog, men icke! Väl framme på rummet tog jag mig en tupplur som varade i många timmar och tydligen var jag okontaktbar. Framåt 8 på kvällen fick han liv i mig och då kunde vi gå iväg och äta.Tröttheten var kvar även dagen efter men då var jag tvungen att jobba så fick så lov att hålla mig vaken.
 
Måndagen var en väldgt icke-produktiv dag som började med att jag inte orkade ta mig upp till föreläsningen vid 10. Det enda jag hade att göra den dagen var att renskriva en uppgift i optimering, och sedan lämna in det före deadline tisdag 07:00. Sköt upp det ganska rejält så hann prata med Ákos och säga godnatt till honom, och spela lite Ordjakten på ungerska innan jag satte igång. Tror det heter Ordjakten på svenska i alla fall.. Szókirákós heter det på ungerska. Man ska leta ord i en 4x4-ruta och får poäng för hur långa ord man hittar. Uppgiften gick snabbt när jag väl börjat men klockan var sen och tröttheten gjorde att jag inte orkade gå iväg, så jag satte min moskéväckarklocka på strax efter 06:00 i stället, och så somnade jag.
 
Klockan ringde tidigt på tisdagsmorgonen och jag klev upp och traskade iväg, det var kallt i luften och knappt någon snö på backen men det började snöa under min "långa" 4-minuters promenad till skolan. 20 i 7 låg inlämningen i kursfacket, och jag styrde kosan mot Ica för att köpa med mig mjölk och fil vilket jag inte hunnit köpa sedan jag kom hem från Ungern. Dock öppnar Ica först 07:00 så där stod jag och funderade på vad att göra... Gå hem eller vänta. Mjölk är ju gott så att gå hem var lätt uteslutet. Så, jag bestämde mig för att ta en promenad under tiden, för att stå still och vänta var det för kyligt för. Upp (ner) till Norr tull och vidare till kyrkan vid Folkparken och sedan tillbaka till Ica som då var öppet. Köpte det jag skulle ha och gick sedan hem och la mig och somnade strax efter en kortare chatt med Ákos som just vaknat i Arvidsjaur. Även denna dag var det en föreläsning klockan 10:00 som jag inte kunde ta mig upp till. Helt hopplöst. Somnade om på stört efter att ha lyckats stänga av moskén. Sedan lyckades jag som av en händelse vakna till 5 i 1 lagom nog till att gå iväg till min träff med Jonas kvart över 1 för att göra färdigt miniprojekt 2 i optimeringen. På kvällen sedan hade vi hovis-kick-off hemma hos Piia. Gott med tacos och trevligt sällskap! Framåt slutet sedan kände jag mig dock väldigt febrig och slut men när vi sedan bröt upp och gjorde kväll vid 11 och jag gick hem igen så kändes det mycket bättre.
 
Onsdagen, torsdagen och fredagen gick sedan väldigt snabbt med lagom mängd inlämningsuppgifter och labbar och projekt som skulle göras för mitt trötta jag. Kände mig lagom återhämtad efter all sömn. Sedan helg och ännu mer chill. Bara tagga för nästa vecka med Nobelefterfest, deadlines och Far och flyg(led)-sittning! Sköööönt!

RSS 2.0