3 Revolutioner har ju hänt förr

"En revolution (omvälvning, latin för återgång, ett helt varv runt, "re voltere", jmf "revolver") är en snabb förändring, man kan också säga att det är en fullständig omdaning av ett lands politiska, ekonomiska och/eller sociala system. Ordet kan även användas i andra sammanhang när en djupgående och omfattande förändring sker, till exempel i teknik eller vetenskap, exempelvis den industriella revolutionen som bäddade för industrialiseringen.
...
Gränsen mellan revolution och statskupp är inte absolut. De flesta hävdar att en förutsättning för att ett maktövertagande ska kunna kallas revolutionärt är att det har folkets stöd, men hur pass stort folkligt stöd som funnits vid olika revolutioner är oerhört svårt att avgöra. I begreppet revolution ligger även att det genomförs en revolutionär förändring i styrelseskick och/eller samhällssystem." (Wikipedia, "Revolution", 2012)
 
"En statskupp (från franskans coup d'État Franska: [ku deta]; plural: coups d'État) är ett plötsligt och ur rådande författnings synsätt, olagligt maktövertagande i en stat utfört av en mindre grupp (som inte själv är i regeringsställning) och kan ske med användande av våld, hot om våld eller endast genom politiska medel (palatsrevolution). En statskupp skiljer sig i denna definition från revolutionen genom att den är begränsad till ett kortare och mer organiserat skeende, medan revolutionen är en i tiden mer utdragen process med inblandning av hela samhällsklasser eller andra kollektiv av större dignitet.
...
Kupper har länge varit en av delarna i den politiska traditionen. Redan på romartiden gjordes kupper - Julius Caesar dirigerade ett inbördeskrig och blev sedermera utsatt för en kupp. Flera romerska kejsare, som Claudius, tog makten genom statskupper, som även kung Jehu av Israel gjorde. Shiamuslimer anser att tronföljden efter Muhammed under 600-talet var en kupp. I november 1799 iscensatte Napoleon Bonaparte en statskupp och tog makten i Frankrike. Statskupper var även vanliga i de antika stadsstaterna i Indien och Grekland." (Wikipedia, "Statskupp", 2012)
 
Det kanske är ett naturligt led i utvecklingen? Visst att de använder revolutionära metoder, men revolutioner har ju skett förr, så är det ett fel i det? Det står i våra grundlagar om yttrandefrihet, så verksamheter som verkar emot att stoppa inskränkningen av yttrandefriheten, borde ju vara i enlighet med lagen? Inte all verksamhet, så klart; man kan ju verka för lagen på ett olagligt sätt... I dokumentären "We Are Legion - The Story of the Hacktivists" förklarar de DDoS-attacker med ett världsligt exempel som att hyra in tusen statister till att försöka komma på en buss; de påverkar busstrafiken och hindrar för en stund de som egentligen vill på bussen. När jobbet som statist är avslutat, går de därifrån, och de som vill på bussen kan gå på bussen som tänkt. Är det ett brott? Eventuellt störande av ordningen då.
 

Wikipedia, "Revolution" 2012.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Revolution
(Finns tillgänglig 2012-10-04)
 
Wikipedia, "Statskupp" 2012.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Statskupp
(Finns tillgänglig 2012-10-04)

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0